hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, March 19, 2018

Vertrapte grasmat Wakkere dijk geen gevaar voor veiligheid

De vertrapte grasmat en het vervuilde fietspad na het verblijf van het vee op de Wakkere dijk



Tijdens het hoge water van deze winter verbleven grote grazers uit het Munnikenland enkele weken op de Wakkere dijk. Toen het water eenmaal gezakt was, werden ze weer de polder in gedreven. De dijk achterlatend in desolate toestand met aangevreten bomen en een compleet vertrapte grasmat. Vooral de vertrapte grasmat baarde mij enige zorgen, dat kan immers een gevaar vormen voor de veiligheid van de dijk. Reden om enkele vragen te stellen aan het college van dijkgraaf en heemraden (CDH) over de schade die was ontstaan en of hier wel rekening mee was gehouden. Uit de beantwoording blijkt de vertrapte grasmat geen gevaar voor de waterveiligheid oplevert. Bij het ontwerp van de dijk is gekozen voor extra overhoogte en daardoor is het toegestaan dat de grasmat wordt vertrapt. Komend voorjaar wordt de dijk opnieuw ingezaaid. De vernielde bomen worden vergoed door Staatsbosbeheer, komend voorjaar worden nieuwe bomen aangeplant. 

Ook het fietspad was volledig onbegaanbaar geworden. Of dat inmiddels alweer begaanbaar is, moet ik binnenkort nog eens gaan zien op de Wakkere dijk.