hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, November 21, 2016

Minder werkgelegenheid voor vrouwen

Sieraad voor de meest ondernemende vrouwen in Altena


De inwoners van Altena zijn mensen met een hoge arbeidsethos, een hoge betalingsmoraal, spaarzaamheid, gebondenheid aan de eigen gemeenschap en waardering voor traditie en vakmanschap. In alle gemeenten van de regio ligt de arbeidsparticipatie hoger dan het landelijk gemiddelde (netto 67,2% tegenover 64,9% in Nederland). De arbeidsmarkt is voornamelijk gericht op mannen. De verhouding tussen mannen en vrouwen ligt in de regio met 61:39 anders dan in Nederland (55:45).

Bovenstaande passage is afkomstig uit de Vitaliteitsscan van Vitaal Altena van Rabobank Altena. Dat minder vrouwen in de regio werken, was een vermoeden dat ik nooit met cijfers kon staven. Maar bovenstaande cijfers zijn duidelijk; tegenover zes mannen die werken staan in onze regio vier vrouwen. Dat minder vrouwen in onze regio betaald werk verrichten kan weleens een reden zijn dat het opleidingsniveau achterblijft, maar ook dat de economische vitaliteit  achterblijft. Overigens lijkt het mooi dat we nu de cijfers kennen, maar wat gaan we er aan doen?