hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, September 15, 2016

Was Werkendamse moerasburcht een voorloper van de Waterlinie?

Archeoloog Hans Koopmanschap bij gevonden resten van gevlochten takkenmatten bij een van de grachten van de Burcht.

Tijdens archeologische opgravingen in Werkendam zijn restanten terug gevonden van grachten en vaarten rond de moerasburcht. Ook werden houtresten en rietmatten teruggevonden. Een deel van de houtresten wordt nader onderzocht en om te voorkomen dat het vergaat worden de resten gevriesdroogd. De vondst van de tweede gracht was een verrassing voor de archeologen. Bijzonder zijn ook de restanten van gevlochten takkenmatten, de archeologen hebben goede hoop om de faseringen van deze tweede gracht in de uitwerking goed helder te krijgen. Mogelijk werd ook hier al water in ingezet om de Burcht te verdedigen.

Op basis van de resultaten van de opgravingen door Antea Group kunnen we een eerste beeld schetsen. Kijkend vanaf de laatmiddeleeuwse kerktoren langs de Hoogstraat, en over het moerasachtige gebied van het Werkendamse Slik de burcht van Werkendam fier oprees te midden van haar grachten. De waterrijke graslanden van de komgebieden daarachter vormden daarbij vervolgens de omlijsting. De natuurlijke barrières van de laaggelegen komgebieden, het vele omringende water en de dikke kasteelmuren vormden daarmee een verzekering voor de Graaf van Holland dat het gebied Hollands was en voorlopig ook Hollands bleef.