hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, January 12, 2016

Weer landbouwgif in Afgedamde Maas


In de Afgedamde Maas, de bron voor het drinkwater voor het westen van Zuid-Holland, is dimethoaat aangetroffen; een bestrijdingsmiddel dat gebruikt wordt in de land- en tuinbouw. Dunea is direct de inname van Maaswater gestopt en overgeschakeld op inname van water uit rivier de Lek. 

Waterschap Rivierenland heeft maatregelen genomen om de vervuiling in kaart te brengen en de bron te achterhalen. Er zijn tientallen monsters genomen in het getroffen gebied, Daarnaast is een spoedbestuursdwangprocedure gestart. Die geeft het waterschap de mogelijkheid om de gevolgen van de verontreiniging te bestrijden. Zodra de bron bekend is, kunnen de kosten op de veroorzaker worden verhaald. In 2012 werd ook al een grootschalige vervuiling van het Maaswater door landbouwgif ontdekt. Toen werd zelfs een medewerker van Waterschap Rivierenland belet om watermonsters te nemen bij de boosdoener, Satter Roses in Poederoijen.Schaamteloos om zo je bedrijf te runnen en het milieu schade toe te brengen.

https://leendertdouma.wordpress.com/2015/04/02/hoge-boetes-voor-vervuiling-water/