hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, July 12, 2006

Dag 193: Meer sluizen in Nieuwendijk (1)

De deuren van de Papsluis

Momenteel wordt hard gewerkt aan de restauratie van de Papsluis tussen Werkendam en Nieuwendijk. Een klus die ik met veel interesse volg, vanwege mijn liefde voor de historie.
Nu is de Papsluis niet de enige sluis in Nieuwendijk. De "Drie sluizen", het gemaal "De Drie Sluizen" en de duiker aan de Doornseweg in Nieuwendijk. Deze drie onderdelen hebben vanaf de aanleg van 'de nieuwe dijk' (omstreeks 1650) een belangrijke rol gespeeld bij het waterbeheer in het land van Altena. Bij elkaar gelegen nabij het latere gemaal, zorgden deze zelflozende sluizen (vanaf omstreeks 1650) tot de bouw van het gemaal "De Drie Sluizen" voor de afwatering van een belangrijk deel van het land van Altena naar de Biesbosch. Een sluis voor de afwatering via de bermsloot gelegen langs de dijk vanaf Kille voor het gebied vanaf Nieuwendijk richting Werkendam. Een sluis voor de afwatering via de Zevenbanse Gantel voor het gebied richting fort Altena. Een sluis (nabij het Dijkje en de boterfabriek van destijds) via de Alm voor het gebied richting Almkerk en verder. Alle drie deze sluizen zijn helaas na de watersnood in 1953 dichtgegooid en maken sindsdien onzichtbaar deel uit van de dijk ter plaatse.